Overordnet set findes der to former for tomater, nemlig de sorter, der vokser til frosten slår dem ihjel (indeterminate) og de, der fra naturens hånd har begrænset vækst (determinate), de såkaldte busktomater, og der er stor forskel mellem de to.

Indeterminate tomater

De indeterminate sorter stammer sandsynligvis genetisk fra urtomaten, der fandtes i den sydamerikanske jungle. Her har den kravlet hen over skovbunden og op ad træerne, og sat blomster så længe hovedstammen har fået lov til at vokse. Den vækst kender vi fra de sorter, der er velegnede til drivhus, idet de bliver ved med at sætte blomster og blade, så længe man ikke klipper toppen af dem og frosten ikke slår dem ihjel. På de indeterminante sorter er det en god ide at nippe siddeskuddene af (skuddet mellem hovedstammen og en sidegren), da planten ellers bruger for meget energi på at udvikle bladvækst. Og man skal være opmærksom hele tiden, da et par uger uden afnipsning resulterer i en pæn mængde uønsket bladvækst i drivhuset. Dog kan man også ”overnipse”, så det gælder om at finde en balance, der passer til plantens behov uden hele drivhuset gror til.

Når man nærmer sig sæsonens slutning kan det være en god ide at klippe toppen af den indeterminante tomat, så planten i stedet for yderligere vækst, lægger energi i, at modne de sidste tomater færdige inden sæsonen er helt slut.

Determinate tomater

De determinante sorter derimod er genetisk programmeret til at stoppe væksten, når de har nået et bestemt antal klaser eller en vis højde. Typisk er det dem, vi kender som busk-, potte- eller flerstammede tomater, og til forskel fra de indeterminante sorter, så skal sideskuddene ikke nipses væk, da man ønsker en busket form (og at de så vidt muligt kan stå selv). Når tomaten ikke længere vokser i højden, lægger den al sin energi i at modne frugterne, og derfor kan bladene godt bliver ret triste at se på, ligesom deres generelle levetid er kortere end hos de indeterminante sorter.

Principielt kan man godt dyrke determinate sorter i drivhus, men da de kun vokser i en begrænset periode, kan det være mange kræfter at lægge i et begrænset resultat – så hellere give pladsen til en sort, der leverer i en lang periode.

Hvilke frø, man vælger, afhænger i min optik helt af, hvilke muligheder man selv har for at have tomaterne stående. Er man den heldige ejer af et drivhus, vil jeg klart anbefale de indeterminante sorter , som fx Yellow Pear (cherrytomat), Bloody Butcher (alm. Størrelse) eller Cherokee Purple (bøftomat). Ved på placere de indeterminante sorter i drivhuset forlænger man deres høstperiode ift. den danske sommer.

Har man ikke et drivhus, kan man stadig godt have tomatplanter med et rimeligt udbytte. Vælg dog en placering, hvor planten ikke er alt for udsat, hvor der er sol, så mange timer som muligt. Skal planten i krukke, så husk at vælge en –stor – potte, da tomater har det bedre jo mere plads man giver deres rødder. Af sorter, der er velegnede til krukkedyrkning kan fx nævnes Gartenperle og Rio Grande.

Derudover er der planter, der er mere hårdføre og egnede til den danske sommer end andre og her kan fx nævnes Sub Artic Plenty, der producerer frugt, selv under kolde luftlag. Se gerne flere muligheder under Tomatfrø


Skriv et svar