Når tomatplanterne i vindueskarmen er ved at være store nok, og når der er minimum 7 graders varme om NATTEN, kan man begynde at flytte sine tomater ud. Det kan være en god ide med en tilvænningsperiode, hvor planterne først i kortere intervaller står ude og vænner sig til vind og vejr. Har man en mistbænk, kan det også være en god ide at sætte dem her og deri i perioder lette lidt på låget.


Efter en uge eller to med vejrtilvænning kan tomaterne flyttes ud, hvor de skal tilbringe sæsonen. Er det tomater med ubegrænset vækst vil jeg foreslå drivhus, da man her får mest ud af netop disse tomater. Har man sat krukketomater flyttes de til de største krukker man kan finde og har plads til. Jo mere plads rødderne får, jo større planter og jo flere tomater. Hvis ens tomatplanter er blevet lidt ranglede kan man med fordel sætte dem dybt i jorden. Tomater sætter rødder på den del af stænglen, der er under jorden, og man kan altså ved at sætte dem dybt skabe et bedre fundament for tomatplanten.

Sidste år satte jeg alle mine tomater i enten krukker eller kapilærkasser og resultatet var blandet. Nogle klarede sig rigtigt godt og andre mindre godt. Generelt fik jeg understreget vigtigheden af krukkestørrelsen. Flere af min krukker var simpelthen ikke store nok, og høsten levede ikke op til forventningerne. Når man selv sår frø er det ekstra irriterende, når det ikke går godt, fordi man immervæk har fulgt sine små “børn” fra frø over spiring til levedygtige planter. Når der så ikke leveres i overensstemmelse med forventningerne kan det godt synes som en stor indsats for et lille resultat.


i drivhuset havde jeg kapilærkasser, fordi alle omtalte dem som super praktiske. Efter sidste sæson er jeg ikke helt enig. Jo de er praktiske langt hen ad vejen, men begynder det at gå galt, går det -rigtigt- galt i kapilærkasser. Mit drivhus blev angrebet af skimmel sidste år, hvilket jeg har læst mig til er ret normalt. Den eneste måde man kan minimere skaden er ved at lufte ud konstant, fjerne angrebne områder og ved at stoppe vandingen. I kapilærkasser er sidstnævnte jo ikke rigtigt muligt, da tomaterne så dør af vandmangel, så sidste års dilemma betod i, om jeg selv ville tage livet af mine dyrebare planter eller om jeg ville lade skimlen klare ærterne.


i år vil jeg derfor prøve noget nyt og så direkte i jorden. På den måde trækker tomaterne vand direkte fra jorden, og man vil derfor lettere kunne minimere skaderne ved skimmel. Dertil har jeg læst mig til, at tomaterne skulle smage bedre, fordi de får adgang til mineraler og salte i jorden, så det skal prøves af.
Det kan være vanskeligt at dosere gødningen og i kapilærkasser


Skriv et svar