Oprindeligt har tomaten hjemme i Sydamerika og er blevet spredt derfra til blandt andet Europa af datidens opdagelsesrejsende startende med Columbus i 1492. Planten tilhører ligesom kartoflen natskyggefamilien og blev i lang tid anset som giftig herhjemme – i dag en den dog blevet en fast del af vores kost.

Der findes et hav af tomatsorter og til forskel fra chili, kan tomater godt være en anelse mere krævende. Hvor chili mange gange kan dyrkes i en vindueskarm eller som stueplante, kan det være lidt mere udfordrende at finde tomatsorter, der bliver under en 1 meter i højden.

Derudover er der stor forskel på sorternes egenskaber. Der findes sorter, der kan klare det danske sommerklima og altså gro beskyttet udendørs, men langt de fleste trives bedst i et drivhus eller en udestue, hvor temperaturen ofte kommer højere op. Den ideelle temperatur for tomater er om natten 15-18, men de kan klare sig ned til 12-13 grader uden at blomsteranlægget beskadiges.

Når det er sagt er tomatdyrkning på ingen måde svært, og ens anstrengelser bliver tilbagebetalt tifold, når der skal høstes! Derudover har tomater den egenskab, at de bevarer deres vitaminer under tilberedning og konservering, og man kan derfor uden besvær sikre sig et hjemmedyrket vitamintilskud gennem vinteren, ved fx at henkoge det, man ikke når at spise.

Alle har ret til at prøve de vidunderlige tomater (og chili), der findes i verden, men som man ikke kommer i nærheden af, hvis man udelukkende forsøger sig i supermarkedets grøntafdeling. Dette er også en af grundene til, at vi har lavet denne hjemmeside, så alle der har lyst, får muligheden for at prøve præcis hvor vidunderligt forskellige tomater kan være. Tomat er ikke bare tomat!

Derudover er det vores holdning, at alle (næsten) uanset boligforhold, skal have muligheden for at dyrke tomater, og derfor har jeg forsøgt at finde nogle af de tomatsorter frem, der for det første er egnede til krukke og for det andet ikke er afhængigt af et drivhus. Dertil har jeg ledt efter sorter, der er tolerante for den danske sommer, og derfor også kan trives under køligere luftlag. Det skulle gerne gøre det muligt for folk uden drivhus eller sågar uden have, at kunne have tomater på terrassen eller altanen. Tomaternes egenskaber er beskrevet under hver enkelt tomat.

Kategorier: Om tomat

Skriv et svar