Chilier er forholdsvis taknemmelig planter at dyrke. Der er dog enkelte ting man skal huske i forhold til at passe bedst på sine planter og sikre sig en god høst af Chili.

Det første man skal huske er at chili skal have plads og luft, og man skal ikke sætte dem for tæt. Hvis de placeres for tæt kan der opstå for høj luft-fugtighed hvilket kan medføre diverse svampe- og mug udbrud på dine planter.

Vanding

Chilier skal vandes regelmæssigt, men man skal også passe på med at overvande dem. De kan sagtens tåle at tørre ud i jordoverfladen, og når man gror i potter kan man løfte på planten for at mærke hvor meget vand der er i potten. En hel tør jord vejer ikke meget, men man skal gerne vande inden det år så langt. I starten på sæsonen vander jeg kraftigt ca. en gang om ugen, og giver dem så lidt vand løbende når jeg ser at overfladen tørrer ud. Dette kan kun gøres tidligt på året – når sommer kommer og der er mere sol og varme, skal der vandes meget oftere. På det tidspunkt er planten også blevet større og har behov for mere næring.


Næringen

I en periode efter spiring kan man nøjes med at give sine chili vand, men på et tidspunkt har de behov for mere næring i form af gødning man tilføre vandet. Man kan bruge “Chili focus” eller almindelig Tomat gødning (her skal man halvere styrken i forhold til det der står på vejledningen).

Man kan vente med at introducere gødning til de første blomster kommer. Jeg starter selv tidligere, med halv dosis chili focus, og så fuld dosis når blomsterne kommer. I starten får de 1 gang om ugen, men når sommeren kommer bliver det til to gange om ugen.

I år skal jeg forsøge mig med hjemmelavet flydende gødning (lavet af brændælder). Jeg vil give et status på det sidst på året.

Lus og andet småkravl

Der er desværre en del småkravl der er glade for Chili.

Lus kommer ofte og hvis man først har fået dem i udestuen eller drivhus kan de være svære at komme af med. En tynd blanding af brunsæbe i vand og en sprayflaske plejer at være mit forsvar mod disse lus. Deres naturlige fjende er mariehøner, så hvis de står ude eller man fange (eller køber) nogen og placere i sit drivhus kan man nok skære drastisk ned på antallet af dem.

Man må løbende holde øje med planterne for at se om der er småkravl på dem – Snegle og larver er heldigvis så store at man let kan tag dem og smide dem væk.

Sygdomme

Der findes også en række sygdomme i form af virus og bakterier der kan ramme chilier. Der er en del sorter der er resistente, men hvis du pludselig har en plante med deform vækst uden der er småkravl der er skyld i det, så vil jeg nok anbefale at du isolere den fra dine andre planter. Hellere være på den sikre side så man ikke står med et drivhus fyldt med syge planter.

Jeg ved ikke hvor udbredt de forskellige sygdomme er, da jeg endnu ikke selv har oplevet nogen i mine planter.


Skriv et svar