Høst chili frø

Det at tage frø fra sine chili er let, og jeg vil anbefale alle at gøre det nu når man alligevel har chiliplanter.

Det eneste man skal gøre er at tage frø ud af frugterne – og her kan jeg anbefale handsker (specielt til de stærke sorter), da det at klø sig i øjet med en gang chili-saft ikke er spor rart. Man kan eventuelt gøre det når man under madlavningen be-arbejder sine chili (hvor man ikke skal bruge frøene), eller når man gør dem klar til at fryse ned.

Når man har frøene kan man så ligge dem på et stykke køkkenrulle et tørt og lyst sted, og lade dem tørrer. Her ligger de så til de er knastørre, og man kan nu putte dem i en kuvert og gemme dem til man får lyst til at så dem igen. De kan i teorien holde sig i årevis når de ligger i dvale, men for at være sikker skal man nok bruge dem inden for 1-2 år, eller forære dem væk til venner og bekendte.


Krydsninger

Når man har flere sorter af chili er der i teorien mulighed for at de bliver krydset. Det har ikke nogen betydning for den plante man har, men de frø man høster kan ende op med at blive en anden og ny sort.

Normalt vil de dog være så tæt på moderplantens “originale” sort, at man som hjemmedyrker nok aldrig finder ud af det.

Men muligheden for at de danner et helt ny og spændende sort, og af anden styrke, er til stede. Det gør det jo lidt sjovt og så se hvad der kommer op af jorden på de nye frø.

Skriv et svar